"Jadilah seperti pohon rendang yang berbuah; dibalingkan dengan batu, tetapi diberikan buah sebagai balasan." ~Hasan Al-Banna~

Monday, 21 September 2015

TIPS BERSTYLE DI BENGKEL STYLE WORKSHOP WOWATTITUDEWOATTIRE

Nak tampil lebih profesional? Nak bergaya tapi asyik tak kena ja, ada ja orang komen itu ini, tapi kita sendiri tak tahu kat mana , ada ja orang bebel kat kita warna tak kena, baju tak kena, banyak colour lah, corak tak kenalah , nampak gemuk lah dan macam macam lagi kan. (jerit depan cermin*pening pikir apa dia yang tak kena ni!)

                                                           Jyeah kami tak sabar nak belajar!
                                                   
Baru-baru ni kelab blogger ben ashaari pergi ke style workshop bertempat di Hotel De Palma Ampang , tema dia smart santai saja.. nak tahu siapa gerangan perunding imej tersebut! Jom kita berkenalan sikit dulu. Orang dia sempoi santai ja, sangat sporting belako *org bukan kelate kacek kelate. hehe.wow tak? wow. :P

 Jom sama sama kita wow juga kat perunding imej yang hebat sangat ni!
                                                       Kbba memang aktif berselfie !

Nama : Wawa Idris
Latar belakang :
  • Master Degrees dalam komunikasi korporat
  • Diploma di style coach institute di London
  • Berpengalaman lebih satu dekad dalam bidang korporat serta public relations
  • Perunding imej korporat & selebriti yang bertauliah dan pengalaman dalam kendalikan kursus dan seminar (personal branding) ,
  • kepakaran wawa idris dalam transformasi imej banyak dah diguna pakai oleh syarikat korporat dan individu.
  • selain keterampilan, beliau juga kendalikan kursus berkenaan komunikasi dan protokal.
Tagline : Wow Attitude wow Attire
Instagram : wawaidris_imejpatik
Facebook : wawa idris
Blog : wawaidris.imejpatik.com

Dah kenal kan, hebat tak hebat! hebat kan!
jomsebut wow masha Allah !

mesti tak sabar kan nak kita cerita apa yang dikongsikan gerangan patik cik/puan wawa idris ni !

ada ujian personalities , mix dan match pakaian trick suai padan stailo, aktiviti ukur saiz badan nak tahu kita bentuk badan kita size apa, cara pemakaian yang lebih ideal untuk tampil lebih kurus dan tinggi, pyramid pakaian, pakaian apa yang sesuai di bawa ke tempat tempat tertentu,cara nak tampil lebih profesional di tempat kerja, tampil lebih feminine, kemas dan bergaya

Activity Mix & match




Dengan aktiviti ni, puan wawa nak uji kami sebenarnya, faham ke idok apa yang kami belajar dari pagi sampai ke petang! haha. banyak yang saya belajar , dari tak tahu jadi tahu nak gayakan pakaian dengan betul!
                                                   



Selfie



  • S- Stop comparing yourself
  • E- External perspective
  • L- List your awesome traits
  • F- Focus on achievements
  • I- Inner self
  • E- Embrace yourself
Tips lain :-

Selfie ni sebenarnya ada maksud yang tersembunyi rupanya! betul ka orang yang tak waras suka selfie ni! haih. macam tipu ja! hahaha

sebenarnya nak bagi bersyukur dengan diri sendiri , jangan menilai orang lain, nilai diri sendiri.sebenarnya setiap individu tu sendiri seperti bak batu permata yang berkilauan, kan kan. masing-masing ada kelebihan  :D

Mirror2 in the wall



Abg ben puji diri sendiri, saya lak umpama cermin :D *hahaha

Nak pilih baju ikut tips top :- 

cth yang boleh bagi , tema majlis annual dinner tapi pakai baju t-shirt. tak kena lak kan! :D 

TOP


  • T- Time  = Waktu apa yang sesuai 
  • O- Occasion  = Bentuk sesebuah majlis atau program
  • P- Place  = Tempat yang ingin dituju

Formula


Formula yang kami belajar .



A - A ppearance           - Kemahiran 

B - Behavior                - Kelakuan 

C - Communication     - Komunikasi

first impression (tanggapan) is the last impression
Pewatakan (pengerahui minda manusia) -non verbal 93%

4 Jenis Style manusia 

  1. Classic (business like, elegant, simplicity)
  2. Sporty  (simplicity, friendly, casual, comfort ) *negative (jangan terlalu natural, selekeh,cincai)
  3. Romantic (Femimine, approachable, innocence)
  4. Dramatic (Powerful, blod, unique)
Hadiah
Jarang boleh kira dengan jari dapat Cabutan bertuah.Tak sangka Alhamdulilah, haha.
Tajaan dari eye master optometrist 
Puan wawa pilih 2 orang sorang lelaki sorang perempuan yang paling terlebih lebih energy exercisenya. *hahaha Tajaan dari Tudung chemboja  . ni pun tak sangka juga! Alhamdulilah, mungkin berkat duha! *bak kata kaio maryam la yang paling bahagia hari ni , *muka kerut dahi peliks macam mana boleh baca fikiran aku ni! haha

3 level of business dressing

  1. casual
  2. business control
  3. board







Tips nak lebih formal 


  • lebih banyak skin tutup lebih formal seseorang tu
  • smart - fabric (pakai jaket) , gelap, kurang pattern
Style ala makcik-makcik di pejabat --> baju kurung, sandle , jom ubah sikap nampak lebih profesional
  1. cara pemakaian, pemilihan kain, simple lebih class
  2. warna max 3 (lebih elegant kalau boleh max 2)
  3. pesak gantung ada potongan, shape, baru kurung moden lebih kelas, tapi pilih yang longgar sikit tau dari badan ! *baru nampak muslimah :D
  4. pakai kasut hitam , nak lebih elegant pakai kasut 
Apa yang perlu ada dalam gerobok (almari) wanita 
  • kemeja cotton mesti kena ada
  • bagi yang badan berisi elakkan pilih baju blouse yang kat leher tu bulat besar
lelaki yang jaga keterampilan ni puan wawa cakap orang ni lelaki yang metrosexual. smart ja org nya!

Body shape - Type A

sebab saya A , saya share A je. Ampung. sebab ni ja take note!

  • nak cover bahagian bawah, eye up technique , pakai warna menyerlah kat atas
  • aksesori & tudung leboh menarik perhatian berbanding kat bawah
Slimmer & taller effect

  • Darker colour , fitted
  • vertical lines
  • monochromatic colours (satu colour, warna keluarga yg sama)
  • V necklace
  • jangan pakai terlalu lebar pakai ikut size badan tapi longgar sikit
  • Lelaki nak kemas pakai line menegak 
  • SD -ala ala sanggul tapi tak pakai sanggul, jangan atas , pakai clip, macam ikat getah rambut... nampak lebih kurus


Take note!


  • chiffon nampak lebih kurus
  • simple takpe jangan selekeh
  • simple, murah , bergaya
  • seluar warna putih, kena pakai dengan kasut tinggi 
  • Image anda menentukan personaliti anda!
kami juga didendangkan dengan lagu dari Nabil . nah saya share sikit!




 Terima kasih tak terhingga kepada semua penaja!                                                  
Live Photo Update Exclusively by : @unclekayphotoworks Video by @kaiostudio
Others Sponsors:-
@ratu_jannah 
@kapt_jai
@salees_food
@mbh_medispa
@chemboja
Eyemaster

Bagi jeles sikit bagi vedio! hehehe.. serious! puan wawa idris d best perunding imej!




                                                    KBBA bukan sekadar blogger!
                                 wow! we unite together change our attitude and attire!



       

2 comments:

  1. banyak info menarik ..insyaAllah ada peluang nak join next time..

    ReplyDelete
  2. Next time nak join...ritu ada event lain

    ReplyDelete