"Jadilah seperti pohon rendang yang berbuah; dibalingkan dengan batu, tetapi diberikan buah sebagai balasan." ~Hasan Al-Banna~

Monday, 5 October 2015

sajian citarasa melayu di ummiza cafe

Salam semua, pada hari sabtu bersamaan 3 october 2015 saya dan kelab blogger ben ashaari dijemput ke ummiza cafe di jenderam hulu untuk merasai masakan sajian citarasa melayu. Hidangan yang disediakan memang sedap belaka. lagi lagi ada menu yang pertama kali saya rasa seumur hidup saya. nak tahu apa dia ? nanti dulu. kita cerita pasal ummiza cafe dulu . kedai yang sangat selesa, ada toilet dan surau lagi serba lengkap semua.

Ummiza cafe
ummiza cafe ada menyediakan tempahan tetapi peralatan catering dan pengangkutan tidak disediakan, atas sebab kurang kakitangan.





 waktu berniaga isnin sampai sabtu dari 7 pagi breakfast, lunch sampai pukul 3 petang sahaja, tutup hari ahad.


             Memperkenalkan 3 Usahawan muda Ummiza cafe, hebatnya ! masha Allah. Inspirasi saya. Masakan semua dimasak dengan air tangan maknya!



Ummiza cafe menyediakan Lauk pauk berdasarkan menu setiap hari, contohnya :-
  • Ayam masak merah
  • Ayam kicap berlada
  • Ayam masak lemak cili api
  • Ikan kembung berlada
  • Ikan keli berlada
  • Asam pedas ikan
  • Udang sambal
  • sup cendawan
Tempahan diambil hanya untuk 300 orang kebawah contohnya Majlis makan keluarga/pejabat/harilahir dan ulangtahun.

Harga pula berdasarkan harga dipasaran dan kuantiti lauk yang ditempah.

Ni antara lauk yang dihidangkan pada sabtu hari tu.



Masing masing kelaparan :D bau lauk lauk sedap ni.


Ikan kembung berlada

Ikan keli berlada

Ikan goreng

Asam pedas ikan


Ayam Masak merah

                                                 Ayam kicap berlada

sambal udang

Kari daging campur ketang

Gulai rebung

Gulai pucuk ubi

Gulai siput sedut

                                       Sup cendawan



                                              Ulam ulam
                                          Sambal ikan bilis


Gulai Ayam kampung
Tapau brown rice semata mahu makan sini tau :)



Ummiza cafe the best masakan melayu yang pernah saya makan. lauk siput sedut pertama kali makan seumur hidup sedap tak terkatalah. memandangkan parents tak makan lauk ni, kena la singgah lagi ummiza cafe macam ni!






sedap kan, nah details Ummiza cafe  :-

Lokasi: -


UMMIZA CAFE No 229 Batu 29 Kampung Jenderam Hulu Dengkil, Selangor



Untuk tempahan boleh hubungi :-
  1. Puan Nor 0196682069
  2. Ain          01110602569


5 comments:

  1. amboi , banyak nye gambar ! terbaikk :D

    ReplyDelete
  2. Ummiza cafe memang sedap masakannya...super sedappp

    ReplyDelete
  3. gigih sedut siput hhhehehee...

    ReplyDelete
  4. pasti datang lagi sebab masakannya semua memikat selera

    ReplyDelete
  5. Serius mmg sedap mkn masakan kat sini...

    ReplyDelete