"Jadilah seperti pohon rendang yang berbuah; dibalingkan dengan batu, tetapi diberikan buah sebagai balasan." ~Hasan Al-Banna~

Wednesday, 25 July 2018

Petua merawat bayi selsema batuk berkahak



Petua merawat baby selsema batuk kahak.


Petua ni saya gunakan masa sakinah 2 bulan lebih selsema batuk kahak teruk . Siapa tak risau kan anak kita sakit lagi lagi bayi. 




Petua pertama saya buat bawang putih bakar campur coconut oil , letak dekat dada , dalam stokin baby. Alhamdulilah baby kerap minum susu badan yang risau bila dia minum batuk .. Terus cepat cepat letak kat dada. pastu baby tidur nyenyak.



Petua Kedua saya sapu habatus sauda  dekat dada bila dengar baby batuk..  batuk dia tu macam tersedak susu sebab banyak sangat kahak.

Pergi Hosp pun Hosp cuma bagi ubat titik eyemo je.



selsema baby tak boleh cakapla meleleh je. kena sedut hidung dengan penyedut hingus plus sterimar. Terpaksa buat walaupun baby tak suka .. untuk kurangkan hingus dia. 


Petua ketiga Mandikan baby dengan lemon suam 2x sehari. 



Petua keempat letak kentang dalam stokin.

Alhamdulilah sangat Mujarab semua Home remedies ni.. tak sampai seminggu baby sembuh dari selsema,batuk dan kahak. Tidur pun takda gangguan.




No comments:

Post a Comment